Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] Cóż, tego do końca nie wiadomo, gdyż zbyt wiele czynników wchodzi tutaj w grę. Niemniej wiemy, iż nadmiar energii w diecie niezależnie od źródła, niekorzystnie wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej, insulinooporność, glikemię, stężenie insuliny oraz stan zapalny. Przy tym tłuszcze są szczególnie groźne, jeśli są połączone z węglowodanami, a [...]
[...] energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju rybiego zamiast glukozy Wyniki w pierwszym eksperymencie odnotowano przyrost tkanki tłuszczowej, jednak był bardziej wyraźny tam, gdzie dostarczano więcej glukozy w pierwszym eksperymencie odnotowano wzrostu stanu zapalnego tam, gdzie [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
[...] posiadanego sprzętu, zapominając o podstawach. W takim przypadku okresowe włączenie pomysłów przedstawionych w tym artykule może pobudzić Twoje mięśnie do nowych przyrostów! Pamiętajmy, że mięśnie odpowiadają przyrostem tylko wtedy, gdy stykają się z nowymi, nieznanymi bodźcami, albo takimi, które zostały już zapomniane. Jeśli więc [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] tłuszczowa zmniejszała się nawet o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku przyrostu energii w ustroju, masa i zawartość białka w mięśniu brzuchatym łydki były istotnie zwiększone u zwierząt, którym wstrzyknięto NPP niezależnie od dawki, synteza [...]
[...] grupa „niskich protein” spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” - odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” - odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej [...]
[...] miesiącach trenujący mężczyźni stracili tylko 1.8 kg wagi ciała (grupa kontrolna 100 g). Tkanka tłuszczowa zmniejszyła się średnio o 2.9 kg (w grupie kontrolnej odnotowano przyrost 200 g tłuszczu), w grupie trenującej odnotowano też przyrost 0.8 kg beztłuszczowej masy ciała (0.2 kg w grupie kontrolnej). Czy warto zbijać stężenie estrogenów, w [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]
[...] Zaowocowało to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu [...]
[...] im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten temat bardzo wiele danych naukowych. Czy duża ilość białka w diecie daje „extra” przyrost masy mięśniowej? Przykładowo, w badaniu Tarnopolsky MA i wsp. zastosowano trzy, różne ilości białka: 0,86 g na kg m.c (grupa o niskiej ilości białka) 1,4 g na kg [...]
[...] g ± 0,8 g białka / k g m.c. / dzień. Grupa „niskich protein” spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka / kg m.c. / dzień, Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat [...]
[...] Jakim cudem? W końcu będziesz musiał odstawić farmakologię, a wtedy odnotujesz spadki. Jeśli przeprowadzisz niepoprawnie terapię po cyklu, zapewne stracisz większość przyrostów. To samo stanie się, jeśli w tym okresie będziesz nieaktywny fizycznie lub zastosujesz niewłaściwą dietę. Ponadto SAA zwykle wywołują hipogonadyzm, więc z czasem [...]
[...] aż 4,4 g ± 0,8 g białka / kg m.c. / dzień grupa „niskich protein” spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka/ kg m.c. / dzień Wyniki po 8 tygodniach grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1.3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1.9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat [...]
[...] od dawki, może zwiększać efekty treningu siłowego. W jednym z badań 20 ciężarowców otrzymywało 12 g chlorowodorku argininy dziennie. U większości zawodników odnotowano przyrost masy, zwiększyła się również szybkość regeneracji mięśnia sercowego po wysiłku, może zwiększać osiągi w treningu siłowym, jednak badania nie są jednoznaczne w tym [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]